ciklustudatosság, hormonegyensúly

A női lét természete a ciklikusság. Ha szeretnénk megérteni ennek lényegét, csak ki kell  tekintenünk a természetbe. Az évszakok egymást követő ciklikussága jelenti magát az életet, melynek különböző aspektusai nyilvánulnak meg a születéstől kezdve egészen a halálig és az újjászületésig. Egy nő a hónap alatt átéli mind a négy évszakot, és ez szoros kapcsolatban van a hormonokkal. Ennek megfelelően a női ciklus négy szakaszra osztható. Egyik sem jobb a másiknál. Nem kell sem minősíteni, sem elítélni vagy felmagasztalni egyik szakaszt sem. Csak lenni hagyni, engedni azt, ami van. Ehhez a négy szakaszhoz köthetők még bizonyos archetípusok, holdfázisok, napszakok, elemek, égtájak.

Tavasz. Leány, ragyogó fiatalasszony, szűz. Hajnal, reggel. Égtája Kelet, eleme a Levegő, Szél. Növő Hold. Színe a zöld.

Fizikai szinten ez a follikuláris szakasz, a tüszőérés és a méhfal felépülésének folyamata, az ovulációt megelőző időszak. Az ösztrogénszint emelkedik. Dinamikus energia, a tiszta lehetségesség állapota. Ez az időszak a földben mocorgó magé, mely gyökeret ereszt, és a fény felé törekedve igyekszik betölteni feladatát. A természet virágba borul, a méhek döngicsélnek, a hit és a bizalom az életben határtalan. Az elme fókuszált, racionális, ami kedvező időszakot jelent a tervezésre, új projektek beindítására, tanulásra, új ismeretségek kötésére. Az újholdtól számított 11. nap az ékádasí, amikor a mirigyrendszer egyensúlyba kerül és az emésztés is megváltozik. Ez a legmegfelelőbb nap arra, hogy megtörjük rossz szokásainkat, böjtöt tartsunk és elcsendesedjünk.

Nyár. Szerető, Anya, Delelő Nap. Égtája Dél, eleme a Tűz. Telihold. Színe a piros.

A dolgok lehet, hogy könnyebben mennek, a nők bőre fényes, élettel teli és vonzó, még a haj szerkezete is más, életerőt sugárzó. Ez az az időszak, amikor minden kerekded. A Telihold, az anya kerekedő hasa, a tojás, a termékenység egyik jelképe mind azt üzenik, hogy ez a teljesség időszaka. Az energia nyílt és érzésteli, finom, örömteli. Fizikai szinten ez a peteérés időszaka, magába foglalva az ovulációt, amikor a “királynő” kiszabadul az érett tüszőből. Ez a ciklus 12-16. napja környékén történik.  Mindegyik teremtés – legyen az biológiai vagy szellemi gyermek, alkotás – az anya minőség tapasztalatát hordozza magában. Van, aki művészi alkotásban, van aki egy vállalkozásban, vagy egyéb hivatásban tudja megélni azt, hogy életre szül egy képet, egy gondolatot. A gondoskodó figyelem kifelé irányul: a családra, egy alkotó projektre, rokonokra, közeli barátokra. Könnyen és szívesen teremtünk kapcsolatokat. Itt az ideje a sütés-főzésnek, összejöveteleknek a családdal, barátokkal. Kedvező az időszak a közös kreatív, praktikus munkának, az otthon rendezgetésének. Ilyenkor könnyen megoszthatóak a vágyak, érzések. Az anya archetípusának nagy tanítása az, hogy úgy kerekedhetünk valami fölé, ha elengedjük.

Ősz. Asszony, Anya. Varázslónő. Fogyó Hold, Délután, égtája Észak, eleme a Föld. Színe a sárga.

Fizikai szinten ez a tüszőrepedést követő luteális szakasz, a progeszteron termelődésének ideje. A méhfal felkészül a leválásra. A levelek elsárgulnak és hullani kezdenek, ugyanakkor ez a fizikai-lelki-szellemi gyümölcsök beérésének ideje, a betakarítás időszaka is. Valami változik, bekúszik a hétköznapokba a hűvösség és az elmúlás. Ha a megtermékenyülés nem következik be, azoknak az energiáknak, melyek egy gyermek megfoganása miatt halmozódtak fel, távozniuk kell. Fontos, hogy megfelelően csatornázzuk ezt az energiát, elkerülve, hogy destruktívvá váljon, sok nő ugyanis nehezen éli meg ezt az időszakot. Ide köthető a premenstruációs tünetegyüttes is. A fizikális energiák hullámzóak, fáradtság jelentkezhet. Szimbolikusan ez a menopauza ideje. A hónap során eltemetett, fel nem dolgozott, ki nem mondott, szőnyeg alá söpört problémák, érzelmek sokszoros erővel bukkanhatnak fel.  Fokozott odafigyelés szükséges, ha hajlamos valaki mindenért a környezetét hibáztatni. Ez az időszak nem kedvez a külvilágunkban aktuális komoly döntések meghozatalának. Legyen szó akár magánéleti vagy munkahelyi problémáról, inkább várjuk ki bölcsen a megfelelőbb, kedvezőbb pillanatot, bármennyire is feszítenek az érzések. Ez az időszak azt kívánja, hogy a figyelem befelé forduljon a tudattalan, kreatív energiák irányába, és ezeket az energiákat mozgatva varázsoljunk, árnyoldalunkból merítve az erőt. Előtérbe kerül az egyedüllét, az álmok megfigyelése, a szabad asszociáció, a meditáció, az elmélyedés, az inspiráció befogadása.

Tél. Bölcs anya (banya), nagymama. Újhold, sötét hold, napnyugta, éjszaka. Égtája a Nyugat, eleme a Víz. Színe a kék és a fehér.

Ez a megpihenés, a reflektív szemlélődés időszaka. Az elmúlás, a visszavonulás, az elengedés, az energiagyűjtés, a befelé fordulás, a számvetés iidőszaka. Fizikai szinten a menstruáció napjai. Ez a ciklus legérzékenyebb fázisa. Szimbolikusan az anyaméh az üst, a transzformáció, a változás helyszíne. A bölcs anya, nagymama akkor támogat, ha nem állunk ellen. Akkor is, ha nem érzünk fájdalmat, fáradtságot, pihenjünk többet, mert a rendszeres túlhajszoltság akár évek múlva is visszaköszönhet. Azoknak a nőknek, akik súlyos és krónikus görcsökben szenvednek ilyenkor, gyakran vannak lezáratlan családi, párkapcsolati problémáik. Tartsuk szem előtt, hogy baráti találkozókat, nehéz házimunkát, fontos munkahelyi megbeszéléseket, családi eseményeket ne erre a pár napra időzítsünk, és kerüljünk mindenféle megerőltető mozgást. A menstruációs fájdalom gyakran összefügg az érzelmi fájdalommal, a hónap során felhalmozódott feszültséggel és az elengedéssel kapcsolatos nehézségekkel. A menstruáció egy tisztulási folyamat, mely a kiegyenlítődést szolgálja. Az éjszakák hosszúak, sötétek. Megtervezzük, megálmodjuk az életünket. Az elvetett mag mélyen szunnyad, várva a tavaszt…