Balog Anna
Tudástár

Lovas önismeret, vagyis az állat-asszisztált tanulás

Jó energiák egy gyógyító térben. Gyönyörű természeti környezet, garantált szakmai minőség, csodaszép lovak, madárcsicsergés, biztonság. A lóasszisztált önismereti tréning élményalapú tanulás és egy coaching folyamat is egyben. Nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. Alapja a jelen pillanat megélése, a légzés és a kapcsolódás tudatosítása. A ló tükör: megmutatja azt, ami van. 

Te és egy ló – mihez kezdesz ezzel a szokatlan szituációval?  

Mindig is csodáltam a lovak szépségét, de közben féltem is tőlük. Számomra emiatt a félelmem legyőzése volt a legnagyobb kihívás a folyamatban.

 

Kíváncsiságom a lovakkal és önmagammal kapcsolatosan nagyobb volt a félelmemnél. Szerencsére ők sem menekültek előlem. Hamarosan az is kiderült, hogy az első feladat a választás, vagyis el kell döntenem, hogy melyik lóval szeretnék dolgozni (Allegra, Lili vagy Saci?).  Nagyon nehéz volt számomra a döntés, hiszen még csak most ismertem meg őket, végül Lilit választottam. Egy szó mint száz: először alig mertem a hozzáérni, végül a nyakába bújva öleltem őt – azt hiszem, ez mindent elmond arról, hogy mi minden történhet már egyetlen alkalom alatt. 

Mitől olyan hatékony a lovas önismeret?

Az önismeret segít abban, hogy felismerjük és hasznosítani tudjuk valódi értékeinket. Ez a módszer az állat-asszisztált tanulás kategóriájába esik. A lovak a foglalkozások során őszinte, előítéletmentes visszajelzést adnak. Az állatok képesek feltétlen, pozitív elfogadásra, ítélkezés nélkül. Ráláthatunk, felismerhetjük és tudatosíthatjuk működéseinket, mintáinkat. A velük való munka során megtapasztalható és fejleszthető a tiszta, érthető kommunikáció, az együttműködés, a partnerség energiája.

Az állatokkal, így a lovakkal való interakció során is csökken a szervezet kortizol-szintje, ami a stresszre adott testi reakciókat szabályozza, miközben az oxitocin nevű, ún. „szeretethormon” szintje pedig nő.

A velük való kapcsolat segíti az önbizalom kialakulását, az életöröm érzetének megjelenését. Közelségük ellazít, gondtalanná tesz. Puszta jelenlétük maga a természetes nyugtató. Látják belső énünket, tekintetükben ott lakozik az őszinteség. Ez így önmagában is csodás, de nem lenne teljes a kép egy segítő nélkül…

Az élményalapú tanulás mellett a coaching technika is bevetésre kerül

kép forrása: baloganna.hu

Strukturált, fókuszált beszélgetések és különböző eszközök, gyakorlatok támogatják a megszerzett ismeretek, a tudás és az információ mélyülését, beépülését, a mindennapi életben való még hatékonyabb alkalmazásnak módját. A speciális gyakorlatok egyik fő célja, hogy a saját számunkra legjobb megoldást, utat, a saját életünkben legjobban használható „megoldókulcsot” megtaláljuk, majd alkalmazni tudjuk. Szinte észrevétlenül, finoman kapunk, vagy adunk magunknak megoldandó feladatokat. Számomra ez az volt, hogy végre nyugodt kézzel simogathassam a lovat. Hozzáérnem még nem sikerült, amikor Lili türelmetlenül dobbantott a lábával. Segített felismernem, milyen türelmetlen tudok lenni önmagammal szemben…

Ragadozó vs. menekülő életmód

kép forrása: baloganna.hu

A ló menekülő prédaállat. Megtanulható tőle a folyamatos, fókuszált figyelem mellett a pásztázó figyelem is. Ez a másfajta figyelem széles látószöget, nyitott és befogadó nézőpontot adhat az új dolgok befogadására. Ezzel ellentétben a folyamatos fókuszáltság állandó koncentráltságban, észszerűségben tart. Érdemes ezt a két figyelmet egyensúlyba hozni. 

A lovak szociális viselkedése a csoporton belüli konfliktusok minimalizálására, a csapat összetartására és a harmonikus együttélésre irányul. Ez a társas berendezkedés számos olyan interakcióra ad lehetőséget, melyek a hatékony működést teszik lehetővé. Mellettük, velük felfedezhető, hogy mik azok a képességek, erősségek, amelyek már megvannak bennünk, és mik azok a területek, amelyek még fejlesztésre szorulnak.

Mai, modern világunkban túl sokat vagyunk ragadozó üzemmódban, ettől állandóan ugrásra készen, figyelemben és stresszben vagyunk, miközben külsőleg sokszor magunkra erőltetjük a nyugalmat.

A lovak mellett lehetünk határozottak, kijelölhetjük a határainkat, használhatjuk a saját erőnket anélkül, hogy ehhez agresszívvá kellene válnunk. Mivel a lovak az együttműködés energiáját részesítik előnyben, a velük való munka során mind a szülői, mind a vezetői kompetenciában történhet előrelépés. A lovak  mindig a helyzetre ragálnak, ezáltal energiát spórolnak meg, ahelyett, hogy szoronganának még meg sem történt és talán soha be nem következő dolgokon. Azt hiszem, van mit tanulni tőlük! 

Hogy néz ki egy alkalom a gyakorlatban?

A foglalkozások Veszprém mellett, jól megközelíthető, gyönyörű természeti környezetben, egy bakonyi faluban, Hárskúton zajlanak. A találkozó előtt írásban is összefoglaljuk, hogy mit is várunk a folyamattól. Rossz válasz nincs, sokkal fontosabb az, hogy időt szánjunk a feladatra és önmagunkra. Ezután nincs más hátra, mint elutazni és élvezni a barátságos fogadtatást és a gyönyörű környezetet. A lovakkal végzett munka a földről, a hátukra való felülés nélkül történik. Mindössze arra kell figyelnünk, hogy olyan ruhában érkezzünk, amit nem bánunk, ha esetleg “lóillatú” lesz. Jót teszünk magunkkal akkor, ha a megengedés tiszta állapotában helyezkedünk el, hiszen a leghatékonyabban úgy tudunk majd dolgozni, ha előítéleteinket félretéve megfigyelővé válunk. A foglalkozások vezetője és kísérője Anna, lóasszisztált tréner, life & business coach lovaival és szakértelmével biztosítja azt a megengedő teret, amire épp szükségünk van. 

És a Titkos Összetevők…  

Balog Anna
  • lenyűgöző rend és tisztaság,a polcokon szakkönyvek árulkodnak arról, hogy Annánál az igényesség és a szakértelem kéz a kézben járnak
  • Anna személyében egy bátor és mosolygós segítőt van alkalmunk megismerni
  • +1, mert Nőiség: azoknak a nőknek, anyáknak és feleségeknek, akik gyermekeket nevelnek, helytállnak a munka világában vagy vállalkoznak, és úgy általában mindent csinálnak egyszerre, nagyon jó alkalom egy kis kikapcsolódásra, önfejlesztésre.

A hétköznapitól eltérő környezet, az új helyzetek, impulzusok új megoldásokat, új nézőpontokat tesznek lehetővé, amelyek a későbbiekben is használhatóak majd. Ezzel rezilienciánk is fejleszthető, mely tulajdonképpen rugalmasságot, érzelmi ellenállóképességet jelent: azt a képességet, ahogyan biztonságot tudunk teremteni az állandó változásban. Szeretettel ajánlom ezt a módszert! 

Mindent Annáról és a lovairól:  baloganna.hu / Soulcoaching – Önismeret lovakkal.

 

 

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük