Tudástár

Szvádhiszthána-energiád és női egészséged

“A gyönyörű víz-tattva fehér, mint a hold, mint egy kagyló vagy a kunda virág, kör alakú, mint a hold és betűje a VAM, mint annak ambróziamagja. ” /Gheranda-Szamhitá, III.72-74./

A környezeti hatások, a rossz étkezési szokások, a hormonális fogamzásgátlók és a hektikus, stresszes életvitel következményeként kialakult nőgyógyászati megbetegedések egyre több nőt érintenek. A női hormonrendszer olyan, mint egy gondosan és érzékenyen megalkotott mestermű: kényes egyensúlya sajnos könnyen felborul, ha tartósan negatív hatások érik. Ebben a bejegyzésben a durva fizikai síkon túllépve, az energetikai vetülettel fogunk egy kicsit foglalkozni. A szakrális, vagyis a szvádhiszthána csakrával ismerkedünk.

Miért érdemes a szakrális csakrára odafigyelni?

Szanszkrit neve, a szvádhiszthána többféle jelentéssel bír: az ‘Önvaló szent otthona’, az ‘Édes hely’, és ‘az Istennő kedvenc tartózkodási helye’. A Hold a szvádhiszthána-csakra erőteljes szimbóluma: segít elfogadni az átalakulást és a változást. Ez a csakra a kreativitás, az öröm, a szexualitás, a védelem, a moralitás irányítója. Az álmokért, a fantáziáért és az érzelmekért is felel. Eleme a víz, mely magában foglalja a csakra természetét: folyékony, áramló, rugalmas és alkalmazkodó.

“Nincs lágyabb, mint a víz, mégis a köveket kivájja: nincs különb nála. A gyenge legyőzi az erőset, a lágy a keményet: az ég alatt mindenki tudja, még sincs, aki valóban felfogja.” /Lao-Ce, Tao Te King/

Nőiségünk, érzelmeink

A méhhel és a petefészekkel kapcsolatos problémák, a mióma, a ciszta, az endometriózis mind összefüggenek a szakrális csakra zavaraival. Aggodalmaink, túlzásba vitt érzelmi reakcióink szennyezik ezt a csakrát. Ha nincs egyensúly, pótlékokhoz nyúlunk, kialakulnak a szenvedélybetegségek. A szakrális csakra az ízleléssel is összefügg: ha azt mondjuk, “besavanyodott” alak, “édes” érzés, “keserű” csalódás, akkor a szakrálcsakra birodalmában járunk.

Ha a csakra kiegyensúlyozott, akkor szinte kivirágzunk: érzékenyek, intuitívak, bizakodóak vagyunk, tele álmokkal, tervekkel. Alkalmazkodunk, elfogadjuk a változásokat, követjük az élet áramlását. Ha szeretnél dolgozni ezzel a csakrával, érdemes feltenned magadnak a következő kérdéseket:

  • Nyitott vagyok az előnyös változásokra?
  • Hogyan élvezhetném az életet anélkül, hogy függővé válnék az élvezetektől?
  • Életszemléletem túl érzelgős? Esetleg borúlátó?
  • Milyen önként vállalt félelmeken és aggodalmakon léphetnék túl ma?
  • Hogyan tudnék túláradó érzelmeim ellenére újra szilárd alapokon állni?

Támogasd folyamataidat szelíden, a jóga ászanáival!

Az alábbi ászanákkal serkentheted szvádhisztána-energiád: szétu-bandhászana (hídpóz vagy barlangpóz), dzsánu-sírsászanaupavistha-kónászana (ülő szögpóz), Káli-ászana (Istennőguggolás), matszjászana (halpóz).

Kapcsolódj a víz elemmel!

Használd a varuna mudrát: kézfejed fektesd lazán a térdedre, miközben a kisujj és a hüvelykujj hegye összeér. Szemedet behunyva koncentrálj a víz minőségeire: képzeld el, hogy olyan folyékony vagy, mint a víz. Ismételd az alábbi megerősítő mondatokat: “Bízom magamban annyira, hogy kövessem az álmaim. Elengedem azokat a gondolatokat, amelyek már haszontalanok számomra.” A gyakorlat segítségével megértjük és elfogadjuk, hogy az életben mindig minden változik. Megtanuljuk értékelni azt az ajándékot, hogy képesek vagyunk az élet áramlatával tartani.

 

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük