santosha nijáma
Tudástár

Santosha – megelégedettség

A jóga nyolc ága a környezettudatosság felé vezető úton, mint segítő elvek

A jelenlét gyakorlását a jóga nyolc lépcsőjének második foka, az öt nijáma (erkölcsi előírás, erény) egyike, a SANTOSHA segíti. A “san” jelentése teljes, teljesen, a “tosha” jelentése elégedettség, elfogadás. Ez a benső nyugalom nem azonos a “nemtörődöm” passzivitással. Ezt az állapotot csak mi magunk tudjuk megteremteni, önmagunkat ajándékozzuk meg vele.

Megelégedettségben a múltat elfogadom. A jövőt tervezem, de megengedem. Árnyékrészeimet átölelem. Az önszeretet kulcsával nyitom a jelen ajtaját.

Amikor környezettudatosan szeretnénk élni, szembesülünk azzal, hogy ez nem könnyű. Minden műanyagba van csomagolva. Használati tárgyaink, ruháink nagy részét az eldobhatóság szempontja szerint állítjuk elő. A nagyobb boltok polcaira még nyáron is Spanyolországból, Olaszországból érkezik a zöldség, gyümölcs. Az utánajárás, a kutatómunka, a szokásainkon való változtatás időigényes. Épp ezért elég, ha minden, szűkebb és tágabb otthonunk tisztaságáért tett apró lépésünkkel megelégszünk. Épp elég mindig csak a kötvetkező lépést megtenni!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük