Uncategorized

Megfelelő hordozóeszköz választása

A nő, ha anyává válik, sokszor számára ismeretlen vizekre kell, hogy evezzen. Ez a bejegyzés most a hordozásról szól. A hordozás a kötődő, vagy más néven válaszkész nevelés terjedésének köszönhetően egyre népszerűbb. Az ihletett írásra, hogy még mindig sokszor látni a baba és a babát hordozó felnőtt számára is alkalmatlan, kényelmetlen hordozóeszközt utcán, boltban. Ha sikerül körültekintően hordozóeszközt választanunk, azzal sokat tehetünk kisbabánk és saját magunk egészségéért.

A hordozott baba kiegyensúlyozott és nyugodt, kevesebbet sír, több időt tölt csendes nyugalmi állapotban, így testileg és lelkileg is jobban fejlődik. A hordozás praktikus, mert akár újszülött kortól alkalmazhatjuk addig, amíg mindkét félnek jólesik.

Válassz megfelelő hordozóeszközt! 

Kengurunak hívják azt a szűkterpeszű eszközt, melyen a baba egy vékony alátámasztáson lóg, mintha egy gerendán ülne. Ez a fajta hordozó nem adja meg az ortopéd szempontból helyes csípőtartást, ezért a csípődiszplázia veszélyének teszi ki őt. A merev, kemény, műanyag hátrész nem követi a baba helyes fiziológiás testtartását. A gerince nincs pontról-pontra megtámasztva, ami viszont fokozott terhelést jelent a kicsinek abban az időszakban, amikor a hátizmai még fejletlenek, és a csigolyái érzékeny fejlődési fázisban vannak. Helytelen hordozás esetén fennáll a veszélye annak, hogy a porcos csípővápa nem helyes tartásban érik meg. Az úgynevezett kifelé hordozás –  tehát amikor a baba mellkasa nem az édesanya szívén nyugszik, hanem az ingergazdag külvilág felé néz – extra homorításra kényszeríti őt, ami szintén káros hatású. Ezen kívül pedig a külvilág elől sem tud megnyugvást találni a hordozóján, mert a fejecskéjét nincs hova hajtania. 

A babakocsi története

A múltban, amikor még nem volt babakocsi, ösztönös volt a hordozás. A kisbaba számára ez  a természetes, hiszen azt is megfigyelhetjük, hogy ha felemeljük, automatikusan felveszi a hordozott pózt. A különböző népcsoportok eltérő anyagokat és eszközöket használtak, de ösztöneik és hagyományaik által vezérelve helyesen hordoztak. Ezekre a  mai napig láthatunk példákat szerte a világban, ahol a hordozás az életmód része maradt. Az emberiség kétharmada ma is hordoz, Európában is csak az ipari társadalom kialakulásával merült feledésbe ez a szokás. A babakocsit Viktória királynő hozta divatba a 19. században, amikor a távolságtartó gyermeknevelési modell lett elfogadottá. A tehetős családoknál a gyerekeket a dadák tologatták a babakocsikban, a felsőbb osztályok szokásai pedig előbb-utóbb az egész társadalom számára vonzóak lettek, így vált ez aztán normává. Később megjelentek a „kenguruk”, a gyártás során viszont nem vették figyelembe az addigra már nyilvánvaló anatómiai ismereteket. Természetesen a babakocsinak is megvannak az előnyei, főleg akkor, ha eljön az az időszak, amikor a baba súlya miatt a hordozás már inkább teher. A hordozásnak is addig van igazán értelme, amíg mindkét fél számára örömet okoz.  

Hordozás a helyes fiziológiai testtartás szerint

A baba számára legbiztonságosabb hordozóeszközök a kendők (rugalmas, szövött, karikás) vagy azok, amelyek biztosítják számára a megfelelő fiziológiai testtartást (pl. mei tai, csatos hordozó). Számos kitűnő, ortopéd szempontból egészséges tartást adó hordozóeszköz létezik. Megfelelő hordozás esetén elősegítjük a csípők és a gerinc optimális fejlődését, csupán az alábbiakra kell feltétlenül figyelnünk:

  • a csípőöv megfelelő megtámasztása: a baba lába legyen terpesztartásban
  • térdek kb. a köldök magasságáig felhúzva
  • a hordozó érjen térdhajlattól térdhajlatig
  • az újszülött gerince pontról-pontra legyen megtámasztva, a háta “C” alakban görbüljön
  • a legideálisabb testhelyzet a függőleges (kerülve pl. a babaerszényt)
  • kerüljük a kifelé hordozást
  • ülni tudó babát már hordozhatunk háton, amit a baba súlya is indokol

Válasszunk tudatosan!

A kendők és a csatos hordozók amellett, hogy szuperkényelmesek, szemet gyönyörködtetően szépek is. Ráadásul nem kell értük messzire mennünk, mert nagyszerű márkákat találunk itthon. Ha tehetjük, vásárlásunkkal támogassuk őket! Sok esetben ők is anyukák, akik szívvel-hittel teszik a dolgukat. Ilyen például a gremese, a magyarinda, a ringa, a maraya és a liliputi.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük